Ziua Mondială a Rezervaţiilor naturale se marchează anual la data de 11 ianuarie cu scopul de a conştientiza comunităţile şi publicul larg asupra valorilor şi beneficiilor ariilor protejate.

 În Republica Moldova există mai multe parcuri sau rezervații naturale protejate de stat, precum: Parcul Naţional „Orhei”, Parcul Național ”Nistrul de Jos”, Rezervațiile Naturale „Pădurea Domnească”, „Codrii”, „Iagorlîc”, „Prutul de Jos”, „Plaiul Fagului”.

Rezervațiile și Parcurile Naturale sunt ariile geografice ale căror scopuri sunt protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic, paleontologic, pedologic. Pe lângă activitățile științifice, pot fi admise activități turistice și educaționale.

Data de 11 ianuarie este prima zi in calendarul ecologic al lumii si marcheaza Ziua Mondiala a Rezervatiilor si a Parcurilor Naturale.Astfel, aceasta zi a fost inscrisa in anul 1997 in calendarul sarbatorilor de mediu .

Ziua Mondiala a Rezervatiilor si a Parcurilor Naturale este sarbatorita in intreaga lume an de an cu scopul de a evidentia importanta conservarii si protejarii habitatelor si speciilor naturale importante ; acestea intinzandu-se pe suprafete vaste care includ complexe de ecosisteme terestre sau acvatice , precum lacuri si cursuri de apa, zone umede cu specii de flora si fauna unice .

În fiecare zi ne bucurăm de natura minunată și de beneficiile pe care aceasta ni le aduce. Iar bucuria este cu atât mai mare atunci când vorbim de un eveniment special așa cum este Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale.

 

Imprimare