Astăzi, 3 februarie 2021, primăria  Sîngerei a fost onorată de vizita oficială a Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko și excelenței sale Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.

Primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov, a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut și a menționat importanța acestei vizite oficiale -”reiterând că orașul Sîngerei are potențial de dezvoltare, dar are nevoie de susținere pentru a construi un oraș cu adevărat european  în Republica Moldova”.

Excelența Sa, Peter Michalko, a menționat că Uniunea Europeană susține aspirațiile cetățenilor Republicii Moldova în vederea făuririi unei țări libere și prospere. Urmează să  implementăm reforme, ca oamenii să fie stăpâni  asupra tuturor structurilor statului, să se simtă siguri într-un stat de drept și democratic.

Domnul Primar Arcadie Covaliov a menționat că va depune toate eforturile pentru ca orașul Sîngerei să obțină cât mai multe resurse pentru a face posibilă ameliorarea condițiilor de viață a cetățenilor din oraș. Primarul orașului Sîngerei a accentuat, că izolarea internațională a țării noastre s-a încheiat și că politica internă cât și cea externă a Republicii Moldova intră într-o nouă etapă –„Să începem o politică ce va aduce beneficii cetățenilor”, a menționat edilul localității.

Domnul primar a pus accentul pe probleme  orașului, aducând la cunoștință onoraților oaspeți dificultățile cu care se confruntă administrația locală. Problema stringentă pe care o cunoaștem cu toți este cea a  apei potabile. Nerezolvarea acestei probleme duce la agravarea sănătății locuitorilor din oraș, cu regret primăria nu dispune deocamdată de fonduri financiare pentru a rezolva această problemă. O altă problemă de ordin local pe care a menționat-o Domnul Primar este distribuirea  banilor europeni către autoritățile locale. Domnul Arcadie Covaliov a sugerat o propunere către domnii ambasadori – ca fondurile europene destinate Administrației Locale să vină direct către autoritățile locale fără intermedierea Autorităților Publice Centrale.

Doamna Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei, a menționat că rolul principal al autorităților locale, este de a ridica nivelul de trai al cetățenilor. Este important ca toate condițiile de viață din regiuni să fie îmbunătățite, pentru ca oamenii să poată trăi bine și să găsească fericirea lor și a celor apropiați în satul sau orașul natal. Pentru dezvoltarea bună a orașului este nevoie de un management bun la nivel local, investiții, proiecte și realizarea lor în regiuni, pentru ca procesul de dezvoltare să aducă roade vizibile. 

În  urma discuțiilor, excelența Sa, Peter Michalko, a mulțumit Domnului primar pentru aducerea la cunoștință a problemelor locale și a menționat că va analiza toată informația primită. Domnia sa a promis că în viitorul apropiat va reveni la Sîngerei, cu fapte concrete si soluții pentru problemele enumerate. Partenerii externi își pot manifesta susținerea, dar Moldova trebuie să mobilizeze toate forțele sale proprii pentru a schimba țara într-un stat prosper și modern.

Domnul primar a mulțumit onorata asistență prezentă în sala de ședințe, aducând  sincere mulțumiri ambasadorilor pentru vizita și a subliniat faptul că orașul Sîngerei este deschis spre o colaborare puternică cu Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia.

 

Imprimare