Consiliul tinerilor

CE ESTE UN CONSILIU AL TINERILOR?

Consiliile locale ale tinerilor sunt cadrul în care ei pot sa-si exprime parerile si sa-si realizeze proiectele proprii. Ele functioneaza, în general, dupa modelul consiliilor locale (ale adultiilor).

Adresata în primul rînd tinerilor de 15-18 ani, initiativa înfiintarii unor consilii locale ale copiilor si tinerilor prin care sa li se asigure acestora posibilitatea de a-si exprima nemijlocit parerile si aspiratiile, de a-si formula si pune în aplicare propriile proiecte, care sa raspunda nevoilor lor proprii s-a dezvoltat îndeosebi dupa 1979, Anul International al Copilului, (când a luat fiinta si primul consiliu, la Schiltigheim, în Alsacia).

LA CE BUN UN CONSILIU LOCAL AL TINERILOR?

Consiliul Local al Tinerilor constituie mai mult decât un exercitiu practic al procedurilor alegerilor democratice. Acesta ar fi rezultatul minimal al organizarii alegerilor.

Consiliul Local al Tinerilor, constituit prin optiunea colegilor din localitate, îi confera o legitimitate si o reprezentativitate care îl îndreptatesc sa formuleze propuneri si sa initieze activitati în interesul celor care l-au ales si al întregii comunitati.

Ei pot sa ceara ca autoritatile locale sa îsi defineasca o politica de tineret, pot contribui la elaborarea acesteia si la punerea ei în aplicare.

Practic, membrii Consiliului Local al Tinerilor au posibilitatea sa exprime asteptarile si cerintele colegilor pe lânga autoritati si, pe masura posibilitatilor lor, sa initieze actiuni proprii în vederea satisfacerii acestor asteptari si cerinte.

Tinerii membri ai Consiliului Local al Tinerilor au a descoperi probleme si a propune solutii privind viata copiilor, tinerilor si a întregii comunitati. Ei vor trebui sa se informeze în legatura cu aceste probleme, sa le studieze, sa identifice solutii si sa elaboreze programe de actiune pe care, împreuna cu cei care i-au ales, urmeaza sa le realizeze.

CUM LUCREAZA CONSILIERII?

A fi membru al unui consiliu local al tinerilor este o activitate complexa, ce necesita timp, concentratie si multa imaginatie. Consiliul functioneaza pe baza unui regulament propriu. Chiar consilierii îl elaboreaza si îl adopta, si tot ei urmeaza sa-l respecte.

Consilierii se întâlnesc de mai multe ori pe an în plen, uneori cu Primarul pentru a propune diverse proiecte. În perioada dintre doua sedinte plenare, ei pot lucra grupati pe comisii pentru a concretiza cu ajutorul serviciilor publice competente din cadrul primariei, proiectele asupra carora au decis împreuna, în mod autonom.

Consilierii participa adeseori la reuniuni regionale, nationale sau internationale. Membrii consiliului local al tinerilor dispun de mijloace necesare pentru a realiza o activitate foarte serioasa si eficace în masura în care reusesc sa le obtina. Se poate conta pe asistenta Primariei si a Consiliului Local/

Dupa alegeri, membrii Consiliului Local al Tinerilor vor beneficia de un program de formare.

Consiliul Local al Tinerilor are a raspunde în fata alegatorilor. Periodic – macar o data pe an – ar trebui sa organizeze o reuniune publica în care sa îsi prezinte realizarile în fata electoratului. Are de asemenea raspunderile care îi revin din angajamentele pe care si le asuma- fata de parteneri, finantatori, sponsori.

 

 

 

Regulament.CLT-singerei.docPlan de actiuni bazat pe rezultate 2014-2015.doc