Este zi de doliu pentru comemorarea băștinașilor noștri a strămoșilor noștri victime ale celui de-al doilea val de deportări 5-6 iulie 1949. Deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice, puse în practică de autoritățile sovietice.

La 6 iulie 1949 a avut loc cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Moldova, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan. La 6 aprilie 1949, Biroul Politic al Comitetului Central a Partidului Comunist al URSS a adoptat Hotărârea strict secretă nr. 1290-467cc –Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foștilor moșieri, marilor comercianți, membrilor partidelor politice cât și a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus. Astfel autoritățile politice și legislative și-au conjugat forțele pentru deportarea, strămutarea gospodarilor, populației cu spirit de întreprinzător și oponenților politici. Hotărârea din 6 aprilie 1949, prevedea deportarea a 11.280 familii care întruneau 40.850 persoane.

Deportarea din 1949 a fost cea mai tragică din cele trei valuri de deportări. Operațiunea de deportare a basarabenilor a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la orele 2 de dimineață și a durat până la ora 8 seara a zilei de 7 iulie. În ziua de 6 iulie 1949 au fost deportați circa 35.000 de oameni.

Populația deportată a fost strămutată pentru totdeauna în diferite regiuni ale Kazahstanului și Rusiei. Părinții au fost despărțiți de copii fiind deportați în regiuni diferite. Bărbații au fost despărțiți de nevestele lor, fiind deportați în țări diferite (Kazahstan și Rusia). Casele, terenurile agricole, bunurile deportaților au fost transmise colhozurilor, furate și vândute.

Mulți dintre cei deportați nu au mai revenit niciodată la baștină, au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de muncă peste puterile lor și de durere sufletească.

 În această zi de doliu național este de obligația noastră să comemorăm băștinașii noștri deportați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 și victimele represiunilor staliniste. Să păstrăm un minut de reculegere pentru cei, care au murit și nu au mai revenit la baștină. În această zi de doliu național să ne rugăm pentru cei care au suferit și au murit urmare deportărilor sovietice. Un omagiu deosebit aducem victimelor represiunilor staliniste care au supraviețuit.

Imprimare